Door middel van burgerparticipatie en gamification gaat GainPlay Studio samenwerken met de inwoners van een buurt over de groene leefomgeving in hun wijk. We hebben, samen met het lectoraat ‘Groene en vitale stad’ van Aeres Hogeschool Almere heeft, een aanvraag voor een bijzonder project ingediend en gehonoreerd gekregen bij de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) Ideeëngenerator!
De Ideeëngenerator call wil onderzoek bevorderen met potentieel hoge maatschappelijk impact dat risicovol is of te vroeg in zijn ontwikkeling is voor een beoordeling in een regulier peer review proces. Het programma moedigt creatieve, out-of-the-box denkers aan creatieve, spannende en innovatieve onderzoeksideeën in de praktijk te brengen die relevant zijn voor het NWA-programma. Binnen de Ideeëngenerator kunnen kleine projecten gefinancierd worden om een vernieuwend idee verder te ontwikkelen door het doen van onderzoek.
Samen met Aeres Hogeschool Almere gaan we het project vanaf september 2019 uitvoeren in een wijk in Almere.
Onderzoek toont aan dat een groene wijk bijdraagt aan gezondheid en welzijn van de inwoners van de wijk. Op verschillende plekken worden wijken momenteel ‘vergroend’. Belangrijk is echter dat de indeling van een groene wijk ook overeenkomt met de wensen en behoeften van de inwoners zelf. Hoe komen deze twee samen en hoe zien inwoners deze relatie tussen groen en gezondheid? Bijzonder aan dit project is dat Aeres Hogeschool Almere en GainPlay Studio door middel van burgerparticipatie en gamification deze ‘groene’ wensen en behoeftes in kaart brengen.
Dit wordt gedaan door het beschikbaar stellen van een een app waarin inwoners door middel van een simpele interface zelf een groene ruimte in hun wijk kunnen ontwerpen en er zelfs digitaal doorheen kunnen lopen. Deze voorstellen kunnen vervolgens worden gedeeld met anderen in de wijk en door burgerparticipatie kan iedereen er op reageren. Samen kunnen de ontwerpen geoptimaliseerd worden en ook kan er gestemd worden op het beste ontwerp.
Bekijk meer informatie op de Groene Kijkdoos projectpagina.