Skip to main content

Dorpendokters Workshop over Positieve Gezondheid

By 08/11/2019Geen categorie
Dorpendokters

Op de Dutch Design Week 2019 afgelopen oktober, organiseerde GainPlay Studio samen met ontwerpstudio Panton een workshop over de Dorpendokters. De Dorpendokters is een initiatief van Marien van Schijndel (opbouwwerker Rivierstroom) en Doke Verstegen (gezondheidsmakelaar GGD-Gelderland Zuid). Als Dorpendokters helpen Marien en Doke buurten, gemeenschappen, verenigingen en burgers om zichzelf in het licht van Positieve Gezondheid te beschouwen.

Tijdens de workshop keken we samen met enthousiaste betrokken uit de Betuwe en regio Nijmegen naar de toepasbaarheid van het concept en naar verbetermogelijkheden. Het is altijd leuk om gemotiveerde zorgprofessionals en designers te werken op zoek naar een betere, betaalbare, menselijkere zorg en samenleving.

Over het concept Dorpendokters werd recent een artikel gepubliceerd op de website van Buurtwijs. Interesse in de Dorpendokters of zelf op zoek naar een leuke workshop? Neem dan contact met ons op.

In het kader van de Dutch Design Week werd GainPlay Studio uitgenodigd om te brainen over een bijzonder initiatief: de Dorpendokters van Burik. Een interactief spel dat welzijn van je gemeenschap bevraagt en bespiegelt. Marien van Schijndel, opbouwwerker bij Welzijn Rivierstroom, en Gezondheidsmakelaar Doke Verstegen van de GGD Gelderland Zuid bedachten het spel. Tijdens de brainstormsessie dat door game makers Panton en Gainplay begeleid werd, zetten zij de denkkracht in van hun netwerk (collega’s, bestuurders en dus Buurtwijs) om het spel een slag verder te brengen.

Gezondheid gaat iedereen aan, daar waren Doke en Marien het snel over eens. Het is een mooie gemeenschappelijke drager voor een gesprek in een lokale gemeenschap. De samenleving als geheel is in vele opzichten – ongenuanceerd – ingericht volgens het doktersmodel. Heeft u een probleem, dan gaan we dat probleem verhelpen. Positieve gezondheid helpt je breder te kijken. Is iemand bijvoorbeeld eenzaam, dan heeft dat meestal een negatieve invloed op iemands functioneren.

Hoe vitaal zijn gemeenschappen zelf om om te gaan met dergelijke vraagstukken? ‘We hebben in zeventig jaar een levendige doorverwijscultuur met elkaar ontwikkeld’, licht Marien toe. ‘Maar soms kunnen oplossingen veel dichter bij huis liggen. Het gesprek aangaan over de waarde van gemeenschappen is een opmaat om samen te verkennen wat een gemeenschap voor elkaar en voor individuen kan betekenen.’

‘Denken en kijken vanuit een dorp of wijk is nodig om toekomstbestendig te zijn. De kracht en het kunnen dat er lokaal is, is nodig om benodigde voorzieningen te behouden of te organiseren. Kijk naar een ziektebeeld als dementie: de zorgkosten zijn erg hoog en de aankomende 20 jaar halveert het beschikbare personeel en verdubbelt de zorgvraag.’